Om xanthangummi (E415)
Xanthangummi bruges som fortykningsmiddel og stabilisator og har let klæbrige egenskaber, der ligner gluten. Det betyder, at det kan bruges i glutenfri bagning, men stadig have en glutenlignende effekt, da tyggegummiet får andre ingredienser til at binde sig. Frem for alt er det rigtig godt til at øge viskositeten af stoffer og forhindre adskillelse i emulsioner. Denne gummi er 200 mesh i modsætning til standard 80 mesh. Det betyder, at det er mere finkornet og lettere at opløse.
På trods af det lidt usædvanlige navn er der ikke noget mærkeligt ved xanthangummi. Det fremstilles ved fermentering af sukker på samme måde som gær til ølbrygning. Derefter raffineres og formales det til et fint pulver, men det er stadig et naturprodukt.
Xanthangummi har en meget god vandbindingsevne, hvilket gør det til et perfekt hjælpemiddel i bagning og isproduktion. Tyggegummiet forhindrer, at der dannes iskrystaller i is. Når man f.eks. bager tærter, kan lidt xanthangummi i fyldet forhindre, at bunden bliver blød. Det ændrer heller ikke farve eller smag på det, du bruger det til.
Anvendelse
Xanthangummi har evnen til at give store stigninger i viskositeten, men i meget små mængder. Generelt kan du sigte efter 1 vægtprocent, men i de fleste tilfælde er 0,5 % eller endda så lavt som 0,05 % tilstrækkeligt.
Anvendelser:
- Som fortykningsmiddel i saucer og dressinger.
- Sammen med agar agar eller carrageenan for at skabe en mere stabil gelé.
- Som teksturforstærker til skum eller mousse i sifoner.
- I is for at forhindre dannelsen af iskrystaller.
Indhold:
Xanthangummi (E415)
Opbevares mørkt, køligt og tørt. Holder sig i ca. to år.
Vegansk og glutenfri.
Giver dig mulighed for at opbevare produktet i op til to år.