Vi har valgt at fokusere på tre forskellige typer slik med ret store fællesnævnere i ingredienslisten.
Den første er et gelébolsje, hvor vi har udskiftet gelatine som geleringsmiddel, så det passer til alle. Med den rette temperatur og Karragenan Kappa kan man opnå et meget behageligt resultat, og smagen kan varieres i det uendelige takket være vores store udvalg af smagsdråber.
En klassisk vaniljekaramel er et must ved juletid! En karamel kan være utrolig velsmagende, hvis den er godt lavet, men selv denne er tilpasset, så den passer til alle. Kokoscremen tilfører en cremet fylde og god smag. Popcorndråberne er alternative, men vi synes, de tilføjer en lille ekstra dimension, og om ikke andet er det sjovt at få gæsterne til at gætte, hvad der er i!
Den tredje opskrift er en klassisk Pâte de fruit. En mere kontinental og klassisk julekonfekt, som vi har valgt at lave med pærer. Den kan laves med alle slags frugter, men kræver måske justeringer i mængden af pektin og sukker.
I denne pakke finder du alle de særlige ingredienser til julekonfekt, og det er af højeste kvalitet. Du skal selv supplere med almindelige ting fra spisekammeret. Hvis du vil have smagsdråber eller farve, kan det også købes separat (brug den vandopløselige farve i disse opskrifter). Andre nyttige ting er en silikoneform, en nøjagtig vægt og et pålideligt termometer.
Pakken indeholder:
1000 g glykosesirup
100 g Carrageenan Kappa
100 g pektin
100 g æblesyre
25 g vaniljepulver
Gelé-slik
100 g sukker150 g glukosesirup
90 g vand
5 g carrageenan kappa
3 g æblesyre
Smagsdråber
Mulig farve efter præference
Bland sukker og glukosesirup i en gryde, og sæt den på medium varme. Bland vand og carrageenan kappa hver for sig. Når sukkeret når 90°C, tilsættes carrageenanblandingen til gryden under omrøring. Tilbered smagsdråber (vi brugte 20 violette dråber) og æblesyre, og tilsæt, når blandingen når 109°C. Hæld i forme eller på en måtte. Blandingen størkner meget hurtigt, så du skal være hurtig. Lav hellere to portioner end dobbelt, fordi den stivner så hurtigt.
Lad det stivne i mindst fire timer, tag det forsigtigt ud af silikoneformene, og rul det i sukkerblandingen (se nedenfor).
Vanillekaramel (med popcornsmag)
270 g sukker300 g kokosfløde
210 g glukosesirup
3 g vaniljepulver
1 g salt
50 g rapsolie
Smagsdråber, hvis du foretrækker det (vi brugte Popcorn-dråberne).
Flager af salt
Karamelliser sukkeret i en gryde. Tilsæt forsigtigt kokosfløden i portioner. Når sukkeret begynder at blande sig med fløden, tilsættes de øvrige ingredienser. Kog til 125°C. Hæld i forme, drys med lidt flagesalt, og lad det stivne i mindst fire timer.
Pâte de fruit
500 g pærepuré500 g sukker
90 g glukosesirup
14 g pektin
5 g æblesyre
Hvis du laver din egen pærepuré, skal du skrælle og udkerne 800 g pærer. Kog med 50 g sukker og reducer ca. 25 %. Blend i en blender. Træk det tilsatte sukker fra den samlede mængde i opskriften.
Bland 250 g sukker med pektin. Varm pærepuréen op til 50°C. Tilsæt sukker/pektin-blandingen under konstant omrøring. Når blandingen koger, tilsættes resten af sukkeret i portioner, så temperaturen ikke falder for meget. Når alt sukkeret er i, tilsættes glukosesiruppen, og der koges op til 106°C. Tilsæt nu syren under forsigtig omrøring. Hæld det i en form, og lad det sætte sig. Når det har sat sig, skæres det i stykker efter ønske og rulles i sukkerblandingen nedenfor. Lad det stå i sukkerblandingen i 24 timer. Tag dem ud, og lad dem tørre på et stykke papir i 24 timer. Vend stykkerne, og lad den anden side tørre i yderligere 24 timer. Nu er de klar til at blive pakket og opbevaret!
Sukker til at rulle i
200 g granuleret sukker10 g æblesyre
Bland det grundigt, og brug det til at rulle vingummibamser og Pâte de fruits.